Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny

2010.12.07

alsós feladatok

 

1.  feladat - tervezzétek meg az iskolátok képzeletbeli pénznemét!

Találjatok ki egy képzeletbeli pénznemet, ami a csapat iskolájának pénze lehetne. Nevezzétek el, és tervezzétek meg, hogyan nézzen ki a papírpénz, és annak váltópénze, a fémpénz. Az elkészítés módja szabadon választható: lehet például ceruzával, festékkel, zsírkrétával készíteni, kartonpapírra, sima papírra stb.; de természetesen bármilyen számítógépes grafikai programot is lehet használni.  

 

 

2.  feladat - hogyan gyűjt a csapat?

Gondolkodjatok el azon, milyen módszert tudnátok kitalálni arra, hogyan jussatok jövedelemhez, például:  papírgyűjtés, karácsonyi vásáron ajándékok készítése és árusítása, iskolai napon büfé üzemeltetése stb. A feladat lényege nem az, hogy minél nagyobb jövedelemre tegyen szert a csapat, hanem a csapatmunka: minden egyes csapattagnak részt kell venni a pénzgyűjtésben. 

 

A tevékenységet dokumentálni kell a következő módon: az ötlet és rövid leírás, fotó, vagy filmfelvétel a pénzgyűjtésről.

 

A dokumentáció szöveges része maximum 3 oldal lehet, a megadott betűtípussal és betűmérettel: Times New Roman 12, szimpla sortávolság.

 

Ha filmfelvétel készül, lehetőség van a mini DV kazettát vagy DVD-t beküldeni a dokumentációval együtt, vagy egy videomegosztó oldalra (pl. YouTube) feltölteni és a megadott e-mail címre elküldeni a linkjét.

 

 

3. feladat - számítási feladatok

 

a.)   Vezessétek le az alábbi feladatok megoldásait:

 

  1. Egy csokoládé árát először 58 Ft-tal, majd 23 Ft-tal felemelték. Így 395 Ft-ba került. Mennyibe került eredetileg?
  2. Egy 240 Ft-os csokoládé árát felemelték, mégpedig a kenyér árának egyötödével. A kenyér 160 Ft-ba kerül. Mennyibe került a csokoládé az áremelés után?
  3. Mennyibe kerül az a csokoládé, amelynek ára fele annyi, mint amennyi 35 kétszerese?

 

 

 

b.)   Tegyük fel, hogy a második feladat során a csapat 10 000 Ft-ot gyűjtött, amit elhelyez az osztály a bankban. Ez az összeg a bankban minden évben 580 Ft-tal nő, azaz kamatozik. Hogyan változik a csapat pénze a bankban az 5. év végére? Töltsétek ki a táblázatot a hiányzó számokkal.

 

 

Év eleje

Év vége

1.év

10 000 Ft

?

2.év

?

?

3.év

?

?

4.év

?

?

5.év

?

?

 

 

4. feladat - miért fontos a biztosítás?

Gondoljátok át, a környezetetekben milyen szerencsétlen események (vihar, árvíz, tűzvész stb.) történhetnek. Ebből válasszatok ki egyet, és képregény formájában kétféle módon meséljétek el a történetet: az első esetben volt biztosítása a károsultnak, a másodikban nem. A képregény készítésének formája szabadon választott: lehet szabadkézzel rajzolt vagy fotó-képregény. Természetesen számítógépes grafikával készült képregénnyel is lehet pályázni.