Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny
online feladatok
 
 
alsós feladatok
 
1.  feladat - tervezzétek meg az iskolátok képzeletbeli pénznemét!
Találjatok ki egy képzeletbeli pénznemet, ami a csapat iskolájának pénze lehetne. Nevezzétek el, és tervezzétek meg, hogyan nézzen ki a papírpénz, és annak váltópénze, a fémpénz. Az elkészítés módja szabadon választható: lehet például ceruzával, festékkel, zsírkrétával készíteni, kartonpapírra, sima papírra stb.; de természetesen bármilyen számítógépes grafikai programot is lehet használni.  
 
Segítség: az Ez kész! Pénz! DVD első részének 4. és 5., a papírpénz és a bankrendszer kialakulásáról szóló epizódja.
 
2.  feladat - hogyan gyűjt a csapat?
Gondolkodjatok el azon, milyen módszert tudnátok kitalálni arra, hogyan jussatok jövedelemhez, például: papírgyűjtés, karácsonyi vásáron ajándékok készítése és árusítása, iskolai napon büfé üzemeltetése stb. A feladat lényege nem az, hogy minél nagyobb jövedelemre tegyen szert a csapat, hanem a csapatmunka: minden egyes csapattagnak részt kell venni a pénzgyűjtésben. 
 
A tevékenységet dokumentálni kell a következő módon: az ötlet és rövid leírás, fotó, vagy filmfelvétel a pénzgyűjtésről.
 
A dokumentáció szöveges része maximum 3 oldal lehet, a megadott betűtípussal és betűmérettel: Times New Roman 12, szimpla sortávolság.
 
Ha filmfelvétel készül, lehetőség van a mini DV kazettát vagy DVD-t beküldeni a dokumentációval együtt, vagy egy videomegosztó oldalra (pl. YouTube) feltölteni és a megadott e-mail címre elküldeni a linkjét.
 
Segítség: az Ez kész! Pénz! DVD első részének 6., a Hogyan juthatunk pénzhez? című epizódja.
 
3. feladat - számítási feladatok
 
a.)    Vezessétek le az alábbi feladatok megoldásait:
 
  1. Egy csokoládé árát először 58 Ft-tal, majd 23 Ft-tal felemelték. Így 395 Ft-ba került. Mennyibe került eredetileg?
  2. Egy 240 Ft-os csokoládé árát felemelték, mégpedig a kenyér árának egyötödével. A kenyér 160 Ft-ba kerül. Mennyibe került a csokoládé az áremelés után?
  3. Mennyibe kerül az a csokoládé, amelynek ára fele annyi, mint amennyi 35 kétszerese?
 
Segítség: az Ez kész! Pénz! DVDelső részének 13.,Árak itt és ott című epizódja.
 
 
b.)    Tegyük fel, hogy a második feladat során a csapat 10 000 Ft-ot gyűjtött, amit elhelyez az osztály a bankban. Ez az összeg a bankban minden évben 580 Ft-tal nő, azaz kamatozik. Hogyan változik a csapat pénze a bankban az 5. év végére? Töltsétek ki a táblázatot a hiányzó számokkal.
 
 
Év eleje
Év vége
1.év
10 000 Ft
?
2.év
?
?
3.év
?
?
4.év
?
?
5.év
?
?
 
Segítség: az Ez kész! Pénz! DVD második részének 18. epizódja, amelya bank működésétmutatja be.
 
4. feladat - miért fontos a biztosítás?
Gondoljátok át, a környezetetekben milyen szerencsétlen események (vihar, árvíz, tűzvész stb.) történhetnek. Ebből válasszatok ki egyet, és képregény formájában kétféle módon meséljétek el a történetet: az első esetben volt biztosítása a károsultnak, a másodikban nem. A képregény készítésének formája szabadon választott: lehet szabadkézzel rajzolt vagy fotó-képregény. Természetesen számítógépes grafikával készült képregénnyel is lehet pályázni.
 
Segítség: az Ez kész! Pénz! DVD második részének 20., Biztosítás című epizódja.